Dlouhověkost je stále oblíbeným tématem v rámci problematiky zdravého životního stylu. No, kdo by se nechtěl dožít 100 a více let v jakž takž dobré fyzické a psychické kondici? Velkou otázkou je jak? Co přesně dělají (nebo nedělají) nejdéle žijící lidé na světě, že se jejich délka života prodlužuje až k trojciferným číslům? Díky novináři National Geographic Danu Buettnerovi, který se věnoval regionům po celém světě, kde pobývají nejdéle žijící lidé (známé také jako modré zóny), máme nyní několik odpovědí na to, jaké potraviny podporují dlouhověkost a jaké jsou jejich stravovací návyky.

Buettner zjistil, že k dlouhověkosti přispívá mnoho faktorů životního stylu, jako je nízká úroveň stresu, každodenní pohyb a smysl pro naplňování životního cíle. A není žádným překvapením, že další z klíčů k dlouhému, šťastnému a zdravému životu souvisí s potravinami, které jíme, a s našimi stravovacími návyky.

S ohledem na to jsme shrnuli do toho článku, některé z našich oblíbených potravin a poznatků, které podporují dlouhověkost.

1. Jak jíst abychom lépe spali

Vzhledem k tomu, jak zásadní je spánek pro naši celkovou pohodu, je logické, že nejdéle žijící lidé na celém světě se obvykle stravují tak, aby podporovali kvalitní spánek. Například obyvatelé modré zóny záměrně omezují konzumaci cukru a vyhýbají se mu, zejména před spaním. Podle výzkumů může konzumace potravin s přidanými cukry před spaním negativně ovlivnit kvalitu spánku kvůli následnému vzestupu a poklesu hladiny cukru v krvi. A také nejedí těsně před spaním, aby měli dostatek času na to, aby jejich tělo večeři plně strávilo.

Jídlo spouští v našem těle uvolňování inzulínu, který působí v rozporu s tělesným spánkovým hormonem melatoninem. Příliš mnoho jídla nebo krátce před spaním může snížit produkci melatoninu v těle a ztížit usínání.

2. I čokoláda může zvýšit dlouhověkost

Ano, i čokoláda přispívá k dlouhověkosti, a to nejen proto, že tak dobře chutná. Čokoláda má řadu vědecky podložených přínosů pro fyzické zdraví, například snižuje riziko různých onemocnění, včetně mrtvice, srdečních chorob, cukrovky 2. typu a demence, a to díky obsahu antioxidantů. Výhody čokolády spočívají zejména v obsahu kakaa, proto je vhodné vybírat čokoládu s vyšším podílem kakaa, abyste mohli těžit z jejích výhod. Jinými slovy, raději sáhněte po hořké čokoládě než po mléčné.

3. Pijte červené víno

O tom, zda je víno prospěšné, se vedou spory. Víme však, že nejdéle žijící lidé v oblastech modré zóny rádi pijí červené víno, samozřejmě s mírou. Každý den vypijí jednu až dvě skleničky červeného vína (přesněji řečeno po 17. hodině), což přispívá ke kvalitě jejich života.

Konkrétně Buettner tvrdí, že nejzdravějším červeným vínem je víno zvané Cannonau, které se pije v oblasti modré zóny na Sardinii, ostrově ležícím u pobřeží Itálie ve Středozemním moři. Cannonau obsahuje dvakrát až třikrát více antioxidantů zvaných flavonoidy než jiná červená vína. Za zmínku stojí také to, že obyvatelé Sardinie své víno kombinují také se středomořskou stravou a jídlo i víno si vychutnávají v kruhu svých blízkých.

4. Dejte si čaj

Vedle červeného vína a vody patří čaje, které mají vysoký obsah antioxidantů, k nejčastěji konzumovaným nápojům lidí v modrých zónách. Různé oblasti modrých zón dávají přednost různým čajům. Například na japonské Okinawě je oblíbeným teplým nápojem zelený čaj. Mezi výhody zeleného čaje patří posílení zdraví mozku a srdce. Může také pomoci zlepšit náladu a nezpůsobuje kofeinový propad jako káva.

Nejste fanouškem zeleného čaje? Mezi další čaje osvědčené v Modré zóně patří kostarický bylinný čaj připravovaný ze semínek chanu, horský čaj (oblíbený na řecké Ikarii) a bylinný čaj z ostropestřce mariánského (oblíbený na italské Sardinii).

5. Dochucujte jídlo kořením

Lidé v modrých zónách dovedou úžasně žít a užívat si, ale také umí dobře jíst. Kromě toho, že omezují rafinované cukry a průmyslově zpracované potraviny, zaměřují se na konzumaci plnohodnotných potravin, nejdéle žijící lidé přidávají do svých pokrmů také hodně koření. To je skvělá zpráva, protože koření nejenže dodá jídlu spoustu chuti, ale má také antimikrobiální a antioxidační vlastnosti. Konkrétně v regionech Blue Zoe jí každý den tato čtyři protizánětlivá koření: kurkumu, černý pepř, zázvor a česnek.

6. A přidejte také spoustu bylinek

Zařazení bylinek do jídla je dalším způsobem, jak nejdéle žijící lidé vylepšují své pokrmy a podporují dlouhověkost. Bylinky mají mnoho zdraví prospěšných účinků, včetně podpory zdravého imunitního systému. Mezi čtyři nejčastěji konzumované bylinky v oblastech modré zóny patří fenykl, oregano, rozmarýn a koriandr. Nezapomeňte přidat tyto bylinku do vašeho jídelníčku.