Hubnete se zeleninovými saláty? Vypěstujte si vlastní bio jarní cibulku!

Letošní zima nebyla vůbec krutá, ani dlouhá, přesto nám všem první hřejivé paprsky jarního sluníčka zvedají náladu. A tělo si začíná říkat o změnu stravy. Najednou nemáme chuť na hutné knedlíky ani tučné pečínky. Nohy nás automaticky nesou do oddělení ovoce a zeleniny a sliny se nám sbíhají nad křehkými lístečky, svěží mrkvičkou a křupavými paprikami.

Zeleninové saláty

Zeleninové saláty jsou přirozeným prostředkem pro vyčištění těla po zimě. A do každého salátu patří jemně pikantní jarní cibulka. Máme pro vás návod, jak si můžete jarní cibulku pěstovat sami a mít tak přísun šťavnatých vitamínů po celý rok.

Pěstování jarní cibulky

Návod je jednoduchý a stručný:

1. Sazeničky si kupte ve svém supermarketu. Myslím tím, že si jednoduše koupíte svazek či svazky jarní cibulky v obchodě a ty se stanou základem vaší úrody.

2. Doma cibulky rozřízněte napůl. V jakém místě? Každá jarní cibulka má dolní bílou část s kořínky, zelenou horní část a střední část, kde přechází bílá barva v zelenou. Krájejte právě v té přechodové části.

3. Kratší bílé části s kořínky ponořte na celou noc do vody, aby se kořínky vzpamatovaly z transportu do obchodu. Lépe se pak v hlíně chytí. Odříznuté zelené části omyjte, nakrájejte na jemné plátky a přidejte do salátu.

4. Druhý den cibulky s kořínky zasaďte, umístěte k oknu a zalijte. Cibulky potřebují výživnou půdu, nemá smysl tedy používat jílovitou či písčitou hlínu. Sadbu můžete provést venku na záhoně. Má to své výhody. Štiplavá vůně odhání některé škůdce, ochrání vám tedy sousedící plodiny. Doporučuji ale zasadit cibulky do květináče či větších pěstebních nádob a pěstovat je doma. Tak budete moci úrodu sklízet po celý rok. A možná vám pomohou odehnat nějaké ty škůdce z vaší kuchyně…

Cibulové perpetum mobile

Již po týdnu uvidíte značné přírůstky, pokud tedy budete sazeničky poctivě zalévat. Po několika týdnech již bude mít každá cibulka mnoho dlouhých zelených výhonků připravených ke sklizni. Zelené části odstřihněte a cibulku nechte dál v zemi. Opět z ní vyrostou zelené lupeny, a tak pořád dokola. Na jaře, na podzim i v létě – dokonalé cibulové perpetum mobile, a to v bio kvalitě!

Cibulový tip

Bojíte se, že při jedné sklizni budete mít cibulky příliš mnoho najednou a nebudete moci všechno sníst? Máme pro vás tip. Sadbu si rozdělte a každý týden zasaďte jen jednu cibulku. Zelené lístky budou dorůstat postupně a vy je budete moci průběžně používat do různých salátů či pomazánek.

Mohlo by Vás zajímat

Jídelníček na míru od výživového poradce

300x250-2-1517685944.gif
reklama