Při jakémkoliv problému se žlučníkem by s měla co nejdřív nasadit žlučníková dieta.

Jak jídlo ovlivňuje žlučník

Žlučník je malý orgán umístěný pod játry. Skladuje žluč produkovanou játry a uvolňuje ji do tenkého střeva, aby pomohl trávit potravu.

Žlučník je citlivý orgán. Zdravá strava plná potravin bohatých na živiny vám může pomoci předcházet onemocnění žlučníku. Na druhou stranu strava bohatá na vysoce zpracované potraviny může riziko onemocnění žlučníku zvýšit.

Jestliže není váš žlučník v dobrém zdravotním stavu, může být nutné jeho odstranění. Proto je vhodné věnovat pozornost stravě, která je pro žlučník zdravá.

Co prospívá žlučníku?

Žlučníková dieta by měla být především strava s vysokým obsahem vlákniny, v níž jsou upřednostňovány potraviny rostlinného původu, tak to můžete zlepšit stav vašeho žlučníku. Ovoce a zelenina poskytují vlákninu, vitamin C a antioxidanty a mají také nízký obsah tuku a kalorií. Mnohé potraviny, kterým je třeba se vyhýbat, jako jsou nasycené tuky, se vyskytují v živočišných produktech. Rostlinná strava však není automaticky zdraví prospěšná.

Při chronickém onemocnění žlučníku je možná i pestřejší strava, která je velmi individuální a závisí na toleranci konkrétních potravin u každého jedince. Většina pacientů nejí tučné maso, tučné pomazánky, krémy a majonézové saláty.

Výzkumy naznačují, že zdraví žlučníku mohou podpořit následující potraviny:

  • ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitaminu C, jako je kiwi a brokolice.
  • citrusové plody, jako je pomeranč a grapefruit.
  • listová zelenina, jako je kapusta a zelený salát.

Další potraviny, které můžete zařadit do jídelníčku jsou

  • ořechy
  • olivový olej
  • ryby a doplňky stravy s rybím tukem
  • rostlinné bílkoviny

Co se nesmí jíst při žlučníku?

  • Smažená jídla.
  • Vysoce zpracované potraviny (koblihy, koláče, sušenky).
  • Plnotučné mléčné výrobky (sýr, zmrzlina, máslo).
  • Tučné červené maso.

Pokud je to možné, jezte jídla podle pravidelného rozvrhu a vyhýbejte se dlouhým přestávkám mezi jídly.

Můžete také zkusit jíst často menší jídla v průběhu dne. Konzumace jídla způsobí vyprázdnění žlučníku, a pokud se tak děje pravidelně, může být méně pravděpodobné, že se u vás objeví žlučové kameny.

Ti, kteří konzumují alkohol, možná potěší zpráva, že pravidelná, umírněná konzumace malého množství alkoholu může být spojena s lepším zdravím žlučníku.

Co nejíst po operaci žlučníku?

Nejméně týden po operaci se vyhýbejte jídlům s vysokým obsahem tuku, smaženým a mastným jídlům a tučným omáčkám a omáčkám. Místo toho vybírejte potraviny bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku. Nízkotučné potraviny jsou takové, které neobsahují více než 3 gramy tuku na jednu porci.

Přísná žlučníková dieta jídelníček:

Žlučníková dieta recepty

Žlučníková dieta: jídelníček číslo 1

Snídaně:čaj, suchary
Oběd:šlemová vločková polévka, bramborová kaše, ovocná přesnídávka
Svačina:banán
Večeře:rizoto s mrkví, meruňkové pyré

Žlučníková dieta: jídelníček číslo 2

Snídaně:čaj, starší bílé pečivo, džem
Oběd:polévka bramborová třená, nemastná dušená mrkev, lisované brambory
Svačina:strouhané jablko
Večeře:ovocný kysel s piškoty (pudink zavařený do pokrájeného broskvového kompotu)

Žlučníková dieta: jídelníček číslo 3

Snídaně:starší bílé, pečivo, med
Oběd:šlemová rýžová polévka s mrkví, zeleninová omáčka (rozmixovaná vařená mrkev s celerem a petrželí zahuštěná moukou, ochucená citronovou šťávou, cukrem a solí), těstoviny
Svačina:ovocná přesnídávka
Večeře:žemlový nákyp s jablky (zapečená pokrájená veka s jablky, mírně oslazeno)

dietní jídelníček podle: nzip.cz

Problémy se žlučníkem mohou být bolestivé a v některých případech i nebezpečné. Konzumace správných potravin a vyhýbání se těm nevhodným, zejména potravinám s vysokým obsahem tuku, může pomoci zlepšit stav vašeho žlučníku.

Vždy se ale poraďte se svým lékařem nebo specialistou.

Přečtěte si další články na našem webu o zdravém hubnutí ZDE.